Top Social Icons

ŠANTIĆ: Sve naše odluke potvrdio je Sud



Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kazao je jučer za „Avaz“ da ne može i ne želi komentirati optužbe iz Nezavisnog demokratskog pokreta (NDP), čiji je predsjednik Dragan Čavić u subotu kazao da su u toj stranci podnijeli krivičnu prijavu zbog sumnje da su "niži nivoi u CIK-u poništili ispravnu prijavu te stranke za Foču“.

Šantić podsjeća da je u ovom slučaju Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo odluku Komisije te da se svi koji misle da su im povrijeđena prava mogu žaliti nadležnim institucijama BiH.

- U ovom slučaju Sud BiH  potvrdio je našu odluku, a mi sudske odluke ne komentiramo - kaže Šantić, dodajući da CIK još nije zasjedao nakon optužbi izrečenih na račun Komisije.

Do problema sa NDP-om došlo je kada je ovoj stranci poništena prijava za učešće na izborima čak u 13 općina, jer uz prijavu nisu dostavili potpise podrške.

- Stav o potrebi prikupljanja potpisa CIK je prije mjesec stavio i na svoju internetsku stranicu, ali određeni politički subjekti smatrali su da oni nemaju tu obavezu i mi smo prijave takvih političkih stranaka odbili. Sve takve naše odluke potvrdio je Sud BiH - ističe Šantić.

Kako saznaje „Avaz“, ne samo NDP nego i neke druge stranke su u pojedinim općinama ostale bez ovjere prijave zbog neznanja da im trebaju potpisi podrške.

Sigurnost izbora

Što se tiče ostalih izbornih aktivnosti, Šantić navodi da je CIK od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice dobio ažurirani spisak raseljenih osoba prema kojem će se formirati  izvod za glasanje u odsustvu. Zaključen je ugovor s kompanijom „Atlantik BB“, koja će uskoro početi sa štampanjem i pakovanjem glasačkih listića. Ovih dana očekuje se da  ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sazove sastanak predstavnika svih policijskih agencija u vezi sa sigurnosnim aspektom izbora.



Autor: S. D. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/241109/santic-sve-nase-odluke-potvrdio-je-sud#sthash.XxvSgEQm.dpuf
ŠANTIĆ: Sve naše odluke potvrdio je Sud ŠANTIĆ: Sve naše odluke potvrdio je Sud Reviewed by Info Atraktiva on 15:20 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.