Top Social Icons

Koristite WhatsApp? Nakon što pročitate ovo vjerovatno više nećete!

Iako su se mnogi brinuli oko budućnosti WhatsAppa nakon Facebookove akvizicije 2014. godine, ovaj komunikacijski servis sve je moćniji.  Međutim, uz sve brojne novitete, sigurnost `još uvijek nije tu gdje treba biti`, kažu stručnjaci.


WhatsApp je ranije implementirao značajke poput end-to-end enkripcije, no s tim postoje problemi, smatra Jonathan Zdziarski, forenzički istraživač i inženjer. Iako WhatsApp enkriptira poruke koje sprema, zapravo ih ne briše u potpunosti, a backupi otvaraju mogućnost špijunaže korisnika.

Tu su zapravo dva različita problema, piše Slashgear. Za jedan odgovornost leži na samom servisu, dok je drugi ipak Appleova krivnja. Kada korisnik izbriše chatove - iako kriptirani, oni zapravo još postoje. WhatsApp ostavlja tragove baze podataka na uređaju, pomoću kojih je navodno moguće sastaviti `cijelu sliku`. Jedino rješenje je uklanjanje aplikacije.

Situacija postaje još gora kada se govori o backupima. WhatsApp svoje baze podataka smješta na desktop...i iCloud. Stvari na desktopu se mogu enkriptirati, dok iCloud backupi stoje `poput otvorene knjige`.

S tim rečenim, Zdziarski navodi kako nema potrebe za panikom ili uklanjanjem aplikacije. Umjesto toga ovaj stručnjak spominje rutinsko uklanjanje aplikacije i njen povrat te onemogućavanje iCloud backupa za nju. Istovremeno je pozvao i servis da stvari shvati ozbiljno, jer neki konkurentski servisi već sada imaju bolju razinu sigurnosti.

WhatsApp je mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa putem mobilnog interneta pametnim telefonima. Usluga se ne naplaćuje.[1] Tvrtku WhatsApp Inc. su 2009. osnovali Jan Koum i Brian Acton u kalifornijskom gradu Santa Clara.

U izveštaju o zaštiti privatnosti, ovaj servis za razmenu poruka proglašen je za jednu od najgorih kompanija u pogledu zaštite prava svojih korisnika online.
Ovo je prva godina da je WhatsApp uvršten u izveštaj i mada su imali godinu dana na raspologanju, ipak su osvojili samo jednu zvezdicu od maksimalno pet. Ova kompanija, u vlasništvu Fejsbuka, našla se na meti kritika zbog toga što ne zahteva nalog pre nego što podatke o svojim korisnicima prosledi policiji i vlastima, a to je nešto što je posebno zabrinjavajuće za ljude koji žive u režimima u kojima se čak i psovka kažnjava strogim zatvorom.
  • Apple i Dropbox su nagrađeni s pet zvezdica i pohvaljena je obrana privatnosti njihovih korisnika. Yahoo, Adobe, WordPress i Wikimedia takođe su na vrhu s pet zvezdica.
  • Google, Snapchat, Tumblr i Microsoft dobili su tri zvezdice, dok su popularni Facebook i Twitter dobili četiri zvezdice.
Izgleda da će WhatsApp morati da počne malo više voditi brigu o zaštiti privatnosti svojih korisnika. ako želi sustići ostalu ekipu na popisu.


Koristite WhatsApp? Nakon što pročitate ovo vjerovatno više nećete! Koristite WhatsApp? Nakon što pročitate ovo vjerovatno više nećete! Reviewed by Info Atraktiva on 03:46 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.