Top Social Icons

Robinja - Roman

Robinja
AUTOR: HANIBAL LUCIĆ

Djelo “Robinja” Hanibala Lucića renesansna je drama sastavljena od tri čina s proslovom. Autor je radnju smjestio u Dubrovnik. Tema djela je oteta i pronađena djevojka. Ona je jednostavna za doba renesanse.

Autor je sadržaj raspodijelio u tri čina, dok je u predgovoru, odnosno proslovu upoznao čitatelje s radnjom i bitnim činjenicama da bi razumjeli cijeli sadržaj.

Nismo upoznati s točnim vremenskim slijedom događanja, no možemo zaključiti da se cijela radnja događa unutar jednog dana. Tako su i vrijeme i mjesto radnje jedinstveni. Isto tako, izgled pozornice ostao je nepromijenjen od prve do posljednje scene.

Djelo se sastoji od dvostruko rimovanih dvanaesterca.

U treći čin, autor je ubacio pučki govor između sluškinja (Mare, Pere i Anice) koji se razlikovao od ostatka drame. Time je želio dati do znanja da prizori nisu utemeljeni samo na učenoj tradiciji.

Kratak sadržaj

Glavni lik priče je Robinja koja je bila kćer bana Vlaska, a djed joj je bio ban Majer Blaž. Nakon što joj je otac poginuo u borbi s Turcima, njegova kćer ostala je siroče.

Malo nakon jedne nesreće, sustiže je nova. Uhvatili su je i zarobili turski gusari. Ugarski kralj jako ju je volio pa odluči učiniti sve da je vrati. Ponudio je veliku nagradu onome tko mu pomogne u tome jer je htio da se ona što prije vrati kući. Kod kuće su je čekali majka Jelena i brat.

U potragu je odmah krenuo mladi Derenčin, ali ne zbog nagrade već zbog ljubavi koju je osjećao prema njoj. Nakon što je mnogo vremena proveo u potrazi lutajući uokolo, on je konačno pronalazi. Naime, gusari su doveli Robinju u Dubrovnik kako bi je prodali.

Derenčin je odlučan u svom naumu da plati čak 3000 zlatnih dukata za njezin otkup, no prije toga se morao uvjeriti osjeća li ona nakon svih tih godina i dalje ljubav prema njemu ili ga je zaboravila.

Odluči se preodjenuti u trgovca kako ga ona ne bi prepoznala i približiti joj se. Uz to, pomoglo mu je i vrijeme jer se s godinama malo izmijenio. Približi se tako preodjeven djevojci i započne razgovor s njom. Upita je da joj ispriča svoju životnu priču.

I tada mu se djevojka otvori i ispriča mu sve o svojoj tužnoj sudbini. Ispričala mu je sve od trenutka kada joj je otac poginuo pa sve do teških dana koje je provela zarobljena od turskih gusara. Naime, prije je živjela lagodnim životom, nosila je pozlaćene haljine i svi su se lijepo odnosili prema njoj. Kada je bila oteta od gusara, morala je jesti travu i piti vodu, a i hodati bosa.

Ispriča mu i o mladom Derenčinu koji joj je bio izjavio ljubav, ali mu je ona nikad nije uzvratila iako je osjećala prema njemu isto i bio joj je jako drag. Kaže mu da je sada jako ljuta na njega jer je nije došao osloboditi, a rekao joj je da je voli. Derenčin je sa zanimanjem poslušao njezinu priču i predloži joj jedan prijedlog. On će je otkupiti i osloboditi, a ona mu zauzvrat mora obećati da će se udati za Derenčina.

Ona je odlučila pristati, a Derenčin je oslobodi i odvede je u obližnju kuću kako bi se ona mogla okrijepiti. Naredio je slugama da se dobro brine za nju, a ponajviše da je dobro nahrane.

Sljedećeg dana pripremala se svadba, a prema gradskom običaju knez i dubrovačka vlastela pohitali su donijeti darove za buduće mlade supružnike. Jedan vlastelin, pri predaji poklona, posebno se zahvalio mladom Derenčinu što je oslobodio Robinju.

Derenčin je pred samo vjenčanje priznao Robinji tko je on, a ona se zbog te vijesti jako razveselila. Na kraju je završnu riječ imao knez, a Derenčin se svima zahvalio na darovima.

Vrsta djela: drama (prva hrvatska svjetovna drama)


Vrijeme radnje: neodređeno (16.-17. stoljeće)

Mjesto radnje: Dubrovnik

Likovi: Robinja, ban Derenčin

Analiza likova

Derenčin – galantni vitez, sin bana Derenčina. Bio je zaljubljen u Robinju i učinio je sve što je mogao ne bi li se ona pristala udati za njega. No, ipak prije toga je htio biti siguran da i ona njega voli pa se dosjetio kako će to postići.

Robinja – lijepa i mlada djevojka koja je bila naučila na lijep i lagodan život. Bila je kćer bana Vlaska. Kada su je oteli Turci njezin život se iz temelja promijenio i tada je vidjela što znači živjeti siromašno. Prije nego što je bila oteta, pravila se nedostižnom kada joj se udvarao Derenčin. Na kraju mu je priznala da je i on njoj drag.

Bilješka o autoru

Hanibal Lucić hrvatski je pjesnik i dramatičar, a rodio se 1485. godine u Novom Gradu (današnji Hvar). Potječe iz veleposjedničke patricijske obitelji.

O njegovom životu nema puno podataka, a većinu dostupnih informacija saznajemo iz rekonstruiranih poslanica koje je slao prijateljima.

Tako je u jednom dokumentu bio zabilježen kao hvarski sudac, a zna se i da je imanje ostavio u nasljeđe nezakonitom sinu Antunu. Vjeruje se da je sina Antuna dobio iz izvanbračne veze pa su tako i svi njegovi posjedi postali predmetom sudskih parnica.

Kada je došlo do pučkog ustanka (1510.-1514.) otišao je s Hvara i utočište je pronašao u Trogiru kod obitelji Čipiko-Koriolanović.

Njegov književni opus nije velik, ali smatra se da je veći dio i uništio za vrijeme kuge na Hvaru, 1519. godine. Ostavio je jedan dio pjesama koje je napisao u mladosti i prijevod Ovidijeve heroide “Pariž Eleni”.

Isto tako kanconijer “Pisni ljuvene” sastoji se od samo 22 pjesme, ali se smatra jednom od najboljih zbirki ljubavne poezije u starijoj književnosti. Pjesme su objavljene pod naslovom “Skladanja izvrsnih pisam razlicih” nakon njegove smrti u Veneciji 1566. godine, a za to se pobrinuo njegov sin Antun.

Djelo “Jur nijeda na svit vila” i danas se smatra jednom od najboljih galantnih pjesama petrarkista.

Njegova najpoznatija djela su: “Robinja” i “Razlike pisni i poslanice”.
Robinja - Roman Robinja - Roman Reviewed by Info Atraktiva on 07:29 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.